Які бактерії можна їсти?
Масове цвітіння блакитних паличок надзвичайно небезпечне для всіх живих організмів. У сприятливих умовах ціанобактерії
розвиваються у великих кількостях та надають воді характерний зеленуватий
колір; а коли починають відмирати, бактерії розпадаються і споживають кисень,
що смертельно для риб та інших водних істот. Токсини, які при цьому виділяються,
шкідливі як для тих, хто п'є цю воду, так і для тих, хто в ній купається.
Однак не всі види становлять загрозу для життя. Деякі,
наприклад, Nostoc commune або N Flagelliforme можна їсти. В Японії населення вживає слизові колонії цих організмів - так званий «Хліб Тенга, доброго бога гір».
В Україні набирає
популярності такий вид ціанобактерій як спіруліна. Її не даремно називають
"супер їжа". Вона є надзвичайно потужним джерелом вітамінів,
мінералів та антиоксидантів.
Користь їстівних
ціанобактерій складно переоцінити. Вони покращують роботу мозку, зміцнюють
імунітет, запускають процеси регенерації клітин, піднімають настрій.
Немає коментарів:
Дописати коментар